skitparasit!

Ja, jag gissar att vi här har lösningen på lillprinsens kräkning... :(


Flera hundra personer i Skellefteå misstänks ha smittats av magparasiten Cryptosporidium.

Nu måste invånarna koka sitt vatten.

– Även om man slutar dricka vattnet nu så kan det dröja upp till 12 dagar innan alla smittade har insjuknat, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Upp till 300 patienter har under ett par veckors tid sökt hjälp hos sjukvårdsrådgivningen för magsmärtor, diarré och feber. Troligen är betydligt fler drabbade.

– 13 patienter med magsjukesymptom är inlagda på Skellefteå lasarett, sa Ulf Oscarsson, chefsläkare Skellefteå lasarett, vid en presskonferens tidigare i dag.

Koka vattnet

Nu misstänker man att flera hundra personer har smittats av magparasiten Cryptosporidium. Hittills har sju fall konstaterats.

Var smittan kommer ifrån är än så länge oklart, men eftersom många har drabbats riktas misstankarna mot dricksvattnet.

Skellefteå kommun uppmanar nu sina invånare att koka vattnet. Provsvar förväntas före påsk.

– Men fram tills vi har fått provsvaren agerar kommunen som om vattnet är smittat, säger kommunchef Kristina Sundin Jonsson.

Äldreboenden kan drabbas

Stefan Johansson, vatten- och avfallschef i Skellefteå kommun, säger till TT att man misstänker att det är det största av stadens sju vattenverk som drabbats.

Vattenverket Abborren levererar vatten till centrala Skellefteå, men också sjukhus och äldreboenden får vatten från det utpekade verket.

En kortsiktig lösning kan nu vara aktuell för prioriterade abonnenter.

– Vi får se hur det blir, om det blir en separat tankbil eller hur vi löser det, säger Stefan Johansson till nyhetsbyrån.

Hamstrar vattenflaskor

De prover man har tagit på dricksvattnet har skickats till Smittskyddsinstitutet. Svaren väntas komma på torsdag.

Stadens badhus stängdes idag på grund av misstankarna om parasiten och Skellefteåborna har börjat hamstra vattenflaskor i butikerna.

Symptomen som uppstår om man smittats av parasiten är feber och diarréer.

– Det tar långt tid innan man insjuknar, så även om man slutar dricka vattnet nu i Skellefteå så kan det dröja upp till 12 dagar innan alla smittade har insjuknat, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.


Kommentarer
Cissi säger:

Men shit...

2011-04-19 | 21:52:20
Bloggadress: http://lillohman.blogg.se/
Mli säger:

Ja fy, lillan har också varit dålig, inte lika som Anton då tack och lov men nog i alla fall... :( Hoppas våra småttingar blir bättre snart! Har förresten gjort en ny tavla åt dig om du är intresserad :)

2011-04-19 | 23:31:15
Bloggadress: http://crazyhappy.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback